Alkohol stanowi istotne zagrożenie dla każdego, a szczególnie dla sportowców jest w pewnym sensie pułapką. Istnieje wiele badań wykazujących negatywny wpływ etanolu na organizm są to efekty patolofizjologiczne, obniżające zdrowie, a dla sportowców dodatkowych “bonusem” jest obniżona wydolność oraz tempo regeneracji.
Dlaczego sportowcy powinni unikać alkoholu?
Nadużywanie alkoholu to nie tylko problemy fizjologiczne, ale również psychiczne i społeczne.
Fizjologiczne zmiany dotykają głównie układów:
- Pokarmowego,
- Sercowo-naczyniowego,
- Kostnego,
- Mięśniowego,
- Nerwowego,
Wysokie spożycie alkoholu, niesie za sobą poważne konsekwencje w postaci osteoporozy, a to za sprawą:
- Obniżenia aktywności osteoblastów,
- Zaburzenia metabolizmu witaminy D,
- Upośledzenia wchłaniania wapnia,
Jeśli chodzi o działanie na układ nerwowy, alkohol przyczyni się do:
- Rozwoju depresji,
- Negatywnego wpływu na emocje i nastrój,
- Braku adekwatnej oceny sytuacji,
- Osłabienia pamięci,
- Zahamowania rozwoju nowych komórek nerwowych,
Czy każdy alkohol ma negatywny wpływ na wyniki sportowe?
Jednak warto zaznaczyć, iż udowodniono, że alkohol w małych ilościach tzn. poniżej 30 g/ dobę ma pozytywny wpływ na organizm. Umiarkowane spożycie alkoholu, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, podnosząc stężenie lipoproteiny HDL w organizmie, oraz wskaźnik krzepnięcia krwi.
Korzystne do konsumpcji jest czerwone wytrawne wino, ze względu na obecność polifenoli, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, obniżające aktywność czynników prozapalnych. Osoby regularnie spożywające czerwone wino, mają aż o 20% mniejsze szanse na zachorowanie na choroby sercowo-naczyniowe. Mimo tak licznym skutkom ubocznych spożywania alkoholu wciąż w ostatnich latach jest zauważalna tendencja wzrostowa wśród sportowców, szczególnie w sportach zespołowych.
Badania mówią o niekorzystnym wpływie alkoholu na czynność skurczową mięśni oraz moc i zdolności poznawcze sportowców. Warto zaznaczyć, iż właściwe nawodnienie dla sportowca jest priorytetem w kontekście wyników na treningu, a już nie mówiąc o zawodach sportowych. Alkohol wykazuje właściwości moczopędne i nasila odwodnienie organizmu. Wykazano, iż 1 ml alkoholu zwiększa produkcje moczu o 10ml, ale również zakłóca mechanizmy termoregulacyjne.
Alkohol będzie obniżał długość głębokość snu fazy REM, a wydłuża pierwszą fazę. Podsumowując, alkohol istotnie wpływa na przebieg wielu procesów fizjologicznych, wpływających jak regenerację jak i na zdolności wysiłkowe. Na koniec warto nakreślić, że sportowcy spożywający alkohol ulegają kontuzją dużo częściej, niż abstynencji (2x częściej).
Ponadto zatrucie alkoholem niweczy 14 dni treningu, a kac powoduje spadek wydolności o 11%. A w lata 1960-2017r. Alkohol znalazł się na liście zabronionych substancji w sporcie. A w Meksyku w 1968r pewien pięcioboista stracił brązowy medal za spożycie piwa przed zawodami strzeleckimi[1].
Bibliografia:
- Frączek B., Krzywański H., Krzywański J., Dietetyka sportowa, PZWL, 2019